Handfasting | Bijzondere toevoeging aan de trouwceremonie

Geplaatst op Geupdate op

Deze zomer mocht ik wederom een ‘handfasting’ als ritueel tijdens de trouwceremonie toevoegen. Het ritueel vond plaats voor de officiële voltrekking. De betekenis van de handfasting is niet een statisch gegeven. Ieder bruidspaar gaat hier weer anders mee op en geeft een eigen invulling aan het ritueel. Dat is het bijzondere. Er is steeds meer behoefte aan het geven van een spirituele invulling aan een huwelijksvoltrekking. De handfasting in combinatie met het uitspreken van een trouwbelofte aan elkaar, is daar een van en wordt steeds populairder.

Wat is een handfasting
Er is heel wat informatie te vinden over het ritueel handfasting. Bijna te veel, zou ik haast zeggen. Want het belangrijkste is wat het ritueel voor het bruidspaar kan toevoegen aan de trouwceremonie. Dat moet het uitgangspunt zijn. Een uitleg die mij wel aanspreekt en ruimte biedt voor een eigen invulling is de volgende.

Uitwisseling van geloften
Tijdens de handfasting is er een uitwisseling van de geloften en soms van de ringen, en het binden van de handen. De handen worden op een bepaald moment tijdens het ritueel aan elkaar vastgebonden en na de geloften worden de handen weer los gemaakt. Het vastbinden van de handen heeft als doel om het samenkomen van het paar te symboliseren. Het losmaken van de handen symboliseert dat het paar samenblijft uit eigen vrije wil. De geloften worden door het paar zelf persoonlijk gemaakt, dit kan een paar woorden zijn, een gedicht of een langere gelofte.

Een teken van oneindigheid
Naast de gewone handfasting met twee handen, is er ook nog een andere mogelijkheid, waarbij vier handen aan te pas komen. De werking hiervan is in principe dezelfde als hier beschreven, maar het bruidspaar brengt hier die vier handen bij elkaar. De rechterhanden moeten elkaar hier terugvinden, en hetzelfde geldt voor de linkerhanden, waarna de vier handpalmen op elkaar rusten (met handpalm naar beneden). Je zal merken dat je op dat moment met je armen eigenlijk het wiskundig oneindigheidsteken vormt (lemniscaat of infinity), zoals hierboven staat afgebeeld.

Meer weten? Neem dan contact op met mij. Maak hierbij gebruik van het contactformulier.

Awen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s